Külaline - Andres Lumi

Pärnu Fotoklubi külaliseks oli Andres Lumi. Kohapeal sai tutvuda plaatkaameratega.

Piltniku huvidest ja tegemistest annab aimu tema koduleht

 

Tänapäeva digifotos pole enamasti  seda hinge, mida vanade aparaatidega mängimisel võib saavutada. 

Muidugi, ega ainult see vana aparaat või objektiiv ka veel pildile hinge anna, kuigi lisab oma aura. Vana hea objektiiv annab  mahlakama, mõnusate pooltoonidega pildi. Kuid pildile ilmub õige hing alles siis, kui ka vaataja hakkab tajuma fotograafi mõtteid, plaane, käekirja. Vana aparaadiga mängimist alustades püüad mõelda ka iseennast vanasse aega - kuidas ja mida NEMAD mõtlesid selliseid pilte tehes. Ja ega sellest ennem aru ei saagi, kui ise järgi proovid. See kõik võtab aega ja pühendumist. 

"Kui ma saan 3 pilti kätte, siis tunnen, et on olnud korralik tööpäev,"  iseloomustab Andres oma tööd kaameraga. 

Andres rääkis ka aparaatide ajaloost, kuidas ära tunda, mis aegadest mingi pill pärit on. Kaasavõetud kaamerate hulgas oli nii tasku "digi" plaadid, spordifoto ehk püstolreporteri kui ka päevapiltniku kergesti kaasaskantav  analoog möödunud aegadest.  Jutuks tuli ka milliseid põhitõdesid ja pisinippe peab meeles pidama, kui tahad kujutist ilmuma saada. Ilmselge, et ajamõõde on selles töös ikka kõvasti teine, kui tänapäeva klikkidel. 

"Sarivõte: 2 kaadrit tunnis," Võttis asja kokku Ãœlo. Ja selle sarivõtte me ka Kentuki  hoovis ära proovisime. Vedas, et pilved väga taevavõlvi ei kündnud ja valgust vilkuma ei pannud. Ei läinud tervet tundigi ;)