Külaline Iris Kivisalu

„Kui on kahtlejaid, kes ei tea, kas su pilt on ikka sobiv ja hea, siis ütle, et see on luuletus. See on sinu luuletus!“

fotod: Iris Kivislu

- tsitaat Hannamari Shakyalt, mis iseloomustab Iris Kivisalu fotokeelt väga hästi.

Irise luuletustes võib leida räämas kohtade poeetilisust, meeleolukat dokumentalistikat, ilmekat portreed, hämmastavat värvi- ja detailitaju. Silma jääb oskus sobitada erinevaid pilte omavahel ja nende koosmõjus luua uusi rütme. Juhuslikud hetked inimestest, kus fotograafi olemasolu pole kuidagi aimata. Või siis kaadrid, kus inimest pole, kuid tema kohalolu on tajuda. Ja fotod, kus justkui polekski nagu midagi, kuid ometigi on, ja päris palju. 

Tänud, Iris, haarava õhtu eest!

-------------------

Iris Kivisalu on vabakutselise fotograafina töötanud juba pea 10 aastat. Peamiselt dokumentalistikat viljelev Iris põimib endale omast, kerget melanhoolset ja kurbilulikku maailmatunnetust nii portreedesse kui ka näiteks pulmadesse. Ta armastab pildistada nii inimloomust kui elutuid fragmente, tihti ebatraditsioonilisi asju. Huvitava käekirjaga Irise tööd ei jäta kedagi ükskõikseks – mõni armastab, mõnele ei pruugi meeldida, aga sügav emotsioon tema töödes jääb ja puudutab.

Eelmisel aastal võitis ta mainekal Nikoni “Best Portrait and Wedding 2017” rahvusvahelisel fotovõistluse esikoha. Tema töid on avaldanud enamik Eesti suurematest väljaannetest, samuti der Spiegel. 2015. aastal viis ta koostöös „Ma Armastan Aidata” annetusplatvormi meeskonnaga läbi pooleaastase fotoprojekti, dokumenteerides 40 heategevusorganisatsiooni igapäevaelu - sellest sündinud näitus rändas läbi kõik Eesti suuremad linnad. Iris on ka feministliku ajakirja sugu:N kaasautor ja fototoimetaja.

“Minu jaoks ei pea fotol olema kõik hästi ilus, sest igal mõtleval inimesel tekitab ilukultushullus füüsilisi stressi väljundeid. Lisaks on see kõik natuke igav ja üheplaaniline. Mis loeb, on ikkagi sisemine ehedus ja ausus”, ütleb lühidalt oma loomingu kohta Iris ise.

 

Iris Kivisalu töödega saab tutvuda siin:

www.iriskivisalu.com

www.instagram.com/iriskivisalu