Külaline Jaak Kikas

Hetk ja igavik. Aeg füüsikas ja fotograafias

Aeg on ruumi kõrval üks füüsika põhikategooriaid, mille abil oleme oma maailmapildi kokku pannud. Ajaline järgnevus, põhjuslikkus, pööratavus/pöördumatus - kõik need kontseptsioonid tuginevad aja mõistel. Mõiste ise aga on füüsikas alates Newtonist läbi teinud väga suuri muutusi. Aja kulgu mõjutavad nii maailmas toimuvad protsessid kui vaatleja olek. Kuigi fotograafiast räägitakse tihti kui „peatatud ajast“, on ajakategooria ülioluline ka pildistamisel. Fotograafia tehnilised vahendid on ääretult avardanud meie ajataju – alates ülilühikeste protsesside jälgimisest kuni ülipikkade registreerimiseni. Fotograafia abil loodud sekundaarses reaalsuses – pildimaailmas – omandab vaataja midagi, mis on kujuteldamatu „pärismaailmas“ – ajas rändamise võime. Ettekandes on jutuks „füüsikalise“ ja „fotoaja“ ühis- ja eriomadused, pisut spekuleeritakse ka võimalike arengute teemal.

Enestutvustuseks 

Olen sündinud 23. veebruaril 1949, saanud füüsiku hariduse Tartu Ülikoolis, kus praegu ka töötan. Fotograafiaga aktiivsemalt tegelenud alates aastast 2009. Minu pilte on olnud väljas isiku- ja grupinäitustel Tartus, Narvas, Pärnus, Haapsalus, Paides, Imaveres, Kasepääl ning Tallinnas.

Kes  ei saanud fotoklubi üritusele kohale tulla või tahab veelkord samadel teemadel kaasa mõtiskleda, võib kuulata sarnast ettekannet ööülikooli salvestusena