Looduse Aasta Foto 2014

Eesti suurim fotovõistlus Looduse Aasta Foto toimus tänavu 14. korda ning sel aastal osales 1150 autorit ligi 8500 tööga.

UDUMETS

ROOSAMANNA MÄGEDES

SAIALILLE ÜÜRNIK

Valiti välja ka mitmeid eriauhindu, sealhulgas: parim Soome lahe teemaline pilt, parim pilt aasta loomast (viigerhüljes), parim pilt aasta linnust (jäälind), parim pilt aasta liblikast (päevapaabusilm).

Töid hindas žürii Rein Marani juhtimisel.

Žürii liikmed olid Arne Ader, Märt Haamer, Heiko Kruusi, Tiit Leito, Sandor Liive, Tiit Pääsuke, Tõnu Talpsep, Urmas Tartes, Sirje Tooma ja Toomas Tuul.

Looduse Aasta Foto 2014 õhtu I osa 

Looduse Aasta Foto 2014 õhtu II osa

Valmis ka Loodusfoto Aastaraamat

Pärnu Fotoklubi liikmetest pälvis kaks auhinda ning ühe tunnustuse Valdur Maibach.

 

„Udumets“
Looduse Aasta Foto 2014 1. koht kategoorias "mustvalge looduspilt"

Oli septembrikuu varahommik, seadsin end enne päiksetõusu teele. Sõit läks Pärnust Tõstamaa poole, Seliste kanti.  Koht oli juba eelmisel päeval valmis vaadatud. Ilm oli paljutõotav ja  justkui loodud selliste hetkede jäädvustamiseks. Udu ja esimesed päikesekiired  tekitasid udupehmed varjud metsaalusele samblale. Vaikus, ainult tedremängu häält kostus kõrvalt rabast. Fantastiline hommik, isegi veidi müstiline!  Vahetasin mitu korda positsiooni, et hiljem parim foto välja  valida.

 

Roosamanna mägedes
Looduse Aasta Foto 2014 1. koht kategoorias "Loomad oma keskkonnas"

Puhkepäeva hommikuti kui vähegi ilma ja võimalust on, võtan oma kaamera ja suundun metsa pildistama. Nii oli ka seekord. Olin lõpetamas hommikust fototrippi ja naasmas auto juurde, et sõita tagasi koju, kui vahelduse mõttes otsustasin teha väikse kaare läbi metsa. Valitud rajale jäi mõne aasta vanune känd, millel olid väikesed roosakad seened, mis meenutasid oma kuju poolest pigem mune või peenikest kalamarja. Kohe oli ka peas küsimus, et kelle või mille munad on sellised roosad?  Kiire objektiivi vahetus ja tegin mõned pildid. Salvestatud failide vaatamisel sain aru, et tegu on mingi väikese putukaga, kes mööda neid roosasid kumerusi  sibab. Õnn oli ka see, et sellele kännule ei langenud otsest ja teravat päikesevalgust.

 

Saialille üürnik
Looduse Aasta Foto 2014 Zürii tunnustus kategoorias "Loomaportreed"

Väga väike, arg ja vaevumärgatav krabiämblik.  Õigemini nii väikeste putukate otsimisel kasutan led valgustiga luupi. Üksteisega tutvumiseks või õigemini pildistamiskõlbliku sõpruse sobitamiseks kulus ca 40 minutit. Vahelduva eduga, kord jooksis minema ja siis natukese aja pärast uuesti tagasi uudistama, et mis kaadervärk talle nina alla seati. Pilt on tehtud Tartumaal. Oma vanemate lillepeenras olevast saialillest ja tema üürnikust. Minu meelest on see väga positiivse laenguga pilt.