Näitus "Minu kodu on Pärnumaa" Sütevaka Humanitaargümnaasiumis

Näitust "Minu kodu on Pärnumaa" sai vaadata Sütevaka Humanitaargümnaasiumi (Lõuna 20) 1.korrusel 20. jaanuarist 28.veebruarini 2014

27. veebruar 2014 Pärnu Postimees
Tõnu Kann

Sütevaka humanitaargümnaasiumis on avatud Pärnu fotoklubi pildinäitus natuke pretensioonika pealkirjaga “Mu kodu on Pärnumaa”.
Näitusel astub üles neliteist Pärnu fotokunstnikku. Pilte jagub koolimaja esimese korruse koridori mõlemale seinale ja fuajeessegi.
Pärnumaad koduna on pildistatud nii linnas kui maal, palju on kaamera jäädvustanud loodust ja vähemalt neljal korral on autorid pakkunud vaatamiseks tuledes linna.
Näitus on kirju selle poolest, et vaatamiseks on pandud dokumentalistikat, lavastusi, looduse lähi- ja panoraamvaateid ning paar-kolm portreed. Ei puudu puhtad dekoratiivsed fotod, kus räägivad värvid, vähem vormid.
Miskipärast on mitmel pildil koduna jäädvustatud udu, millest Ülo Soometsa pildil annab rabamaastikus udusele rõskusele soojust rabaserval istuv kirevais rõivais naine. Väga ilus pilt.
Pilku püüab üks fotolik üleannetuski, millega on hakkama saanud Evald Kukk. Tema on jäädvustanud tänavakleidis noore naise istumas paadis, mis ulbib merelainetel.
Naisele pole paati isegi aerusid jäetud, nii et kerkib küsimus, miks ta seal on. Kas ta tunneb ennast aerudeta paadis kui tahes kodusel Pärnumaa merel hüljatuna?
Dokumentaalselt mõjub näitusel Albert Sillaste pildistatud palliplats, mida katab roheline samblakiht, ainult otse korvilaua all on pinnas mustaks sõtkutud. Lapsi pildil pole.
Liigutavad on Rita Talisoo jäädvustatud kaks vanainimest, kes kaadris teineteist toetades pildistajast eemalduvad. Võib vaid aimata, kas eakad inimesed jalutavad pargis või kalmistul, foto seda ei paljasta, küll aga loovad kõrged puud ja kitsavõitu jalgtee pildile kurva raamistiku.
Ilusaid pilte on Silja Mäetammelt, Silvia Saardilt, kes on tabanud Pärnule nii iseloomuliku hetke jõe ääres kalastavatest õngemeestest. Üllatava valgusega on esitatud Kalev Saare foto Pärnu rannast vaatega üle luite merele. Vett on üldse Pärnumaa kodupiltidel palju, nagu tuledesära ja udugi.
Näitusel on ligikaudu veerandsada korrektselt raamitud ja esitatud fototabamust. Üldmulje on hea. Autoritest on veel nimetamata Andi Lõhmus, Valdur Maibach, Luule Põder, Lii Krass, Rein Holtsmann, Madis Sinivee ja Aiki Leit-Teetlaus.
Näituse külastus on huvilistele tasuta ja Sütevaka kool on külalislahke paik, kust fotohuvilisi ukselt tagasi ei aeta.