Tänavafotograafiast Airi Leoniga

Tänavafotograafia on nagu hea vein, mis aastatega väärtust kogub.

foto Airi Leon

foto Rein Holtsmann

Tänavafotograaf püüab tänaval elu ja inimesi nende eheduses, peegeldades ajastut ja inimloomust, tuues välja kultuuri eripärasid, mõjudes vahetuna ja emotsionaalsena.  See mis  hetkel muhe, mõnus, nii tuttavlik või vahel ka naljakas, omistab aja möödudes ajaloolise lisaväärtuse:  ajaloolise dokumendi, võrdlusmomendi, nostalgia. Fotograaf saab hetke võlu esile tuua valguse, varju, kompositsiooni, tausta, vastandamise jms võtetega, mis lisavad ajaloolisele väärtusele ka kunstilise väärtuse. 

Ja ometigi on tänavafotograafia seotud nii paljude keeldudega. Seadused piiravad nii inimeste kui kohati isegi hoonete pildistamist. Fotograaf  puutub igapäevaselt kokku mitte ainult eetikaga vaid ka kuiva seadusega. 

Mida on sobiv pildistada? Kuidas käituda, kui pildile jääjale pildistamine ei meeldi? Kas seadused pole liiga piiravad? Kas me ise võiks olla sallivamad?

Tänavafotograafiast üldiselt ja Eestis, maailmanimedest ja enda kogemusest, piirangutest ja võimalustest rääkis fotoklubi külalisena Airi Leon.  

Airi veab Facebookis tänavafotograafia teemalist gruppi, kus üritab selle ala tegijaid koondada.  Tema enda fotosid võib näha instagramis.

Tänud innustava ja mõtlema paneva õhtu eest.