Tere, Kurese!

Tänu Hennu ja Reinu heale klapile hakkasid Reinu rattad 18. mail veerema Kurese MKA poole, tagapingil Silva ja Vaike.

foto Henn Soodla

foto Rein Holtsmann

foto Henn Soodla

foto Vaike Vaga

foto Silvia Saard

foto Henn Soodla

foto Rein Holtsmann

foto Vaike Vaga

foto Vaike Vaga: "Kukkuja kägu nr 1"

foto Vaike Vaga "Kukkuja kägu nr 2"

foto Vaike Vaga

Kuigi ilmateade tõotas vett ja välku, säras taevas pilvetupsude vahel päike. Alles hiljem, kui taas autole lähenesime, hakkas tõotatu endast kõminaga märku andma.
Võrratu retk muinasmaale kevade suures õitsengus  -  nurmenukud, anemoonid, kullerkupud, pääsusilmad  - saateks linnulaul. Hennul õnnestus isegi kägu kuusetippu meelitada. Ja meistki tunti rõõmu  -  sääskede hordid haistsid saaki.
On tõendeid, et Pakamäe ümbruses elati juba pronksiajal. Kureselt on leitud Pärnumaa teadaolevalt vanim kalme, mis eeldab, et küla asustati üle 1000 aasta tagasi.
Kunagi sõid Kurese Karjamaadel 21 pere loomad. Nüüd aitavad võsastumist vältida lihaveised. Küla viimane eideke suri 1973. aastal.
Kurese küla on nagu avatud raamat  -  endisaegsed varemed tahaksid nagu rääkida sündmustest, mida nad on aastate jooksul näinud ja üle elanud. Hästi on näha erinevat tüüpi külaehitiste paiknemiskohad  -  majad, kaevud, keldrid ja lõputud kiviaiad. Ehitusmaterjaliks ikka kohalik paekivi.  Kiviaedu on siin üle üheksa kilomeetri. (157 228 eurot toetus 19-le kiviaia taastamise taotlejale.)
Teejuhiks sel nii elamuslikul retkel oli Henn, kes oskas kätte näidata kaevud ja kultuskivi ning külluslikud lilleväljad. Kuldking veel meile õisi ei näidanud.
Meeste muhedad killukesed tõid meid taas olevas hetkes kokku. Naer pidi olema hea tervistaja.